Xploran 10 luovaa ja hauskaa syys-aktiviteettia lapsille

Syksy on saapunut ja arjen alun kiireet alkavat tasaantua rutiineiksi. Luonnon tuoma värikirjo ja antimet tuovat iloa monille perheille ja lapsille, mutta samalla kylmyys ja pimenevät illat vähentävät lasten kiinnostusta ulkoleikkeihin. Leikki ja liikunta ovat kuitenkin oleellinen osa lapsen elämää, kasvua ja kehitystä. Xplora keräsi 10 uutta hauskaa ja luovaa aktiviteetti ideaa ja leikkejä, jotka sopivat täydellisesti syksyyn.

Miten saada lapset innostumaan ulkoleikeistä säiden viilentyessä?

Vaikka syksyn värikirjo ja metsien antimet, kuten marjat ja sienet ilahduttavat, pimeys saapuu yhä nopeammin iltaisin ja lämpömittarin lukemat lähtevät alamäkeen. Kylmyys ja pimeys koetaan helposti syyksi vältellä ulos lähtemistä.  Suositusten mukaan lasten tulisi liikkua noin 3h päivässä esimerkiksi siksi, että liikunta parantaa unen laatua ja ruoanhalua. (Opetushallitus) Miten sitten saada lapsi innostumaan ulkoleikeistä kun ulkona on kylmä ja pimeä? Xplora kannustaa vanhempia kokeilemaan neljää seuraavaa tekniikkaa vaihdellen:

  1. Ota ulkoilu tavaksi – Ulos mennään säällä kuin säällä päivittäin. Ajan mittaan lapset kysyvätkin milloin pääsevät puistoon leikkimään.
  2. Mene itse mukaan – Esimerkin voima ja kiva seura on taattu yhdistelmä.
  3. Anna leikki-idea – Jos lapsesi vastaus hetken omatoimisen pohdinnan jälkeen on “Ei siellä ole mitään tekemistä´´ ehdota jokin valmis leikki.
  4. Anna vaihtoehto – Lapset tykkäävät, kun saavat osallistua päätöksentekoon. Esimerkki ehdotus “Haluatko siivota vai mennä ulos leikkimään?´´. Lue lisää vinkkejä Valeäiti -blogista.

Poika kurkistaa puun takaa

Ota kaikki ilo irti syksystä! –  Xploran 10 syys-aktiviteetti ideaa

On tärkeää nauttia syksyn väreistä ja valosta vielä ennen talven saapumista. Raikkaassa ulkoilmassa leikkiminen on hyödyllistä lapselle ja se toimii vastalääkkeenä sekä TV:lle että ruutuajalle. Leikin kautta lapset kerryttävät ja kehittävät tärkeitä sosiaalisia, kognitiivisia ja fyysisiä taitoja, kuten koordinaatio ja ryhmä työskentely. Ulkoilun ja leikin ohella lapset kerryttävät huomaamattaan suuren määrän askeleita, jotka muuttuvat kolikoiksi Xplora Goplay kauppaan. Näillä kolikoilla lapsi voi ostaa huimia palkintoja Goplay kaupasta. Jos kysymyksesi on “Mikä ihmeen Goplay?´´  lue lisää Xplora Goplay- blogista.

Rakenna metsään maja tai etsi tammenterho, jonka voi istuttaa omalle kotipihalle. Pue kuravaatteet päälle ja hypi isoissa lätäköissä. Mahdollisuudet ovat loputtomia ja lapsen oma luovuus voi myös yllättää. Xplora keräsi listan uusia aktiviteetti ideoita syksyksi sekä ulos, että sisälle.

Syksy aktiviteetteja – ulkona:

1. Syksyinen aarteenetsintä

Aarteen etsintä tutustuttaa lapset luontoon ja opettaa tunnistamaan eri luonnon kasveja. Lapsien tehtävä on löytää ohjeiden mukaiset asiat ja kerätä ne oikeisiin lokeroihin, esimerkiksi käpyjä, tammenterhoja tai värikkäitä lehtiä. Aarteen etsintään tarvitset tyhjän kanamunakennon, kynän sekä tarvittaessa paperia ja liimaa tai teippiä.

Arteen estintään tarvittava munakenno.

2. Majan rakentaminen metsään

Tämä leikki on klassikoiden klassikko. Majan rakentaminen on luovuutta ja yhteistyötä kehittävä tehtävä lapsille. Lapset keräävät luonnosta löytyviä materiaaleja ja rankentavat niistä kavereiden kesken majan. Maja voi olla kaveriporukan salainen tukikohta ja sitä voi hyödyntää myös muissa leikeissä.

3. Nurkkis

Nurkkikseen tarvitaan keppi sekä talo, jonka ympäri voi kulkea. Yksi leikkijöistä valitaan nurkkikseksi ja toiset menevät talon taakse. Leikkijät kiertävät taloa ja nurkkis yrittää nähdä jonkun heistä. Ennen kuin nurkkis kurkistaa nurkan takaa, hänen täytyy heiluttaa kolme kertaa kepillä, jotta muut ehtisivät juosta seuraavan nurkan taakse. Jos nurkkis näkee jonkun leikkijän, tästä tulee seuraava nurkkis. Leikkijät kulkevat koko ajan samaan suuntaan, mutta nurkkis saa vaihtaa suuntaa aina kun haluaa.

4. Sillit suolassa

Yksi on piiloon menijä, loput etsijöitä. Piiloon menijä etsii itselleen sopivan piilon sillä aikaa, kun muut laskevat esim. kahteenkymmeneen. Tämän jälkeen etsijät lähtevät etsimään piilossa olijaa taskulamppujen avulla. Kun joku etsijöistä löytää piilossa olijan, sammuttaa hän valon ja menee samaan piiloon, niin etteivät muut leikkijät huomaa. Leikkiä jatketaan niin kauan, kunnes jäljellä on enää yksi etsijä. Tätä voi myös pelata pimeässä, taskulamppujen avulla.

5. Rosvot ja poliisit

Rosvot ja poliisit on klassikko leikki, mutta tiesitkö että sitä voi leikkiä myös pimeällä. Pienellä muutoksella leikkiä voi jatkaa myös valon hiipuessa. Leikkijät muodostavat kaksi joukkuetta ja jokainen tarvitsevat oman taskulampun. Puolet osallistujista on poliiseja, joilla on taskulamput ja puolet rosvoja, jotka yrittävät pimeässä päästä sovittuun piilopaikkaansa. Poliisit menevät aluksi piiloon ja odottavat, kunnes rosvot huutavat: ”Tämä on ryöstö!” Poliisit alkavat etsiä rosvoja. Jos poliisi osuu taskulampun valolla rosvoon ja huutaa leikkijän nimen oikein, rosvon on jähmetyttävä paikalleen. Toinen rosvo voi pelastaa jähmettyneen ryömimällä tämän jalkojen välistä. Leikki loppuu, kun kaikki rosvot on saatu kiinni tai he ovat päässeet sovittuun turvapaikkaan.

6. Timantti – heijastinpolkusuunnistus

Yksi vanhemmista tekee pimeään metsään reitin, jolle hän ripustaa heijastimia puihin n. 10-50 m:n välein mutkaisella reitillä. Osallistujat lähtevät ryhmittäin, vanhemmat voivat olla mukana, etenemään reittiä heijastimelta heijastimelle otsa/taskulamppujen avulla. Reitin matkalle voi lisätä tehtäviä mitä tulee suorittaa esimerkiksi löytää kadonneet pehmolelut tai jokaisessa heijastimessa voi olla kirjain, kuten L-E-H-T-I-K-A-S-A, joka johtaa viimeiselle pisteelle.

 

7. Kuvaa elokuva

Elokuvan kuvaamiseen voi käyttää Xplora kellopuhelinta tai kotoa löytyvää vanhaa digikameraa. Kuvaa ystävien kanssa elokuva ja järjestä elokuvan ensi-ilta koko perheelle popkornien kera. Tarinan ja roolien suunniteeluun saa kulumaan vaikka koko päivän! Klippien editointiin saatetaan tarvita vanhemman tai isosisarusten apua.

 

Lisää leikki-idoita löytyy Reima-, Perinneleikit sekä Suomen Latu- sivuilta.

Syksyisiä askarteluideoita lapsille -sisällä:

Lehti siilejä

8. Askartele eläimiä ja hahmoja

Kerää lapsesi kanssa tai pyydä lapsesi keräämään eri värisiä ja kokoisia lehtiä. Tarvitset eläinten ja esimerkiksi omien sarjakuva-hahmojen tekemiseen vain palan paperia/pahvia, sakset, liimaa, kyniä ja kerätyt kuivat lehdet.

Tästä eteenpäin kädet ovat vapaat ja luovuutenne on vain raja! Aluksi voitte keskiä muutamia eläimiä tai hahmoja, piirtää nämä pahville ja leikata valmiiksi. Kiinnittämällä valmiit hahmot, esimerkisi ikkunoihin, tulee kotiinne heti hieman enemmän väriä ja iloa.

9. Askartele syyksyinen himmeli

Kerää lapsen kanssa tai pyydä tätä keräämään ison kasan värikkäitä lehtiä, tammenterhoja tai käpyjä. Näiden lisäksi tarvitset askartelu projektiin ympyränmallinen esine sekä neulan ja lankaa.

Kuva toimii oivallisena mallina, mutta rohkaise lastasi tekemään omia valintoja ja luomaan oman luovan teoksensa.

Lehti himmeli

Lehti kruunuja

10. Askartele lehtikruunut lapsille

Kerää lapsen kanssa tai pyydä tätä keräämään ison kasan värikkäitä lehtiä, käpyjä, heiniä ja marjoja. Näiden lisäksi tarvitset A4 paperin, nitojan / teippiä / liimaa.

Kruunuja voi hyödyntää muissa leikeissä tai askarella syksyn syntymäpäivä sankarille ja kavereille syntymäpäiväjuhliin.

Xplora haluaa olla mukana perheiden aktiviteeteissa ja tuoda lapsille 2 vuotta lisää lapsuutta! Tutustu lisää Xploran tuotteisiin kaupassa ja ihastu sen ominaisuuksiin, kuten Goplay.