Miten ruutuajan lisääntyminen vaikuttaa lapsiin?

Lapsi katsoo älypuhelinta, joka on aikuisen kädessä.

Kysyimme seuraajiltamme Instagramissa ja Facebookissa, onko heidän perheessään lasten ruutuaika lisääntynyt koronaepidemian aikana. Kysely suoritettiin sekä Suomessa, Ruotsissa että Norjassa. Vastaukset maiden välillä vaihtelivat hieman, mutta kaikissa niissä oli yksi yhteinen tekijä – ruutuaika on kasvanut. 

 

Nykytilanteessa suurimman osan arki koostuu karanteenista, etäopinnoista, etätyöstä, lomautuksista ja kotona oleilusta. Kotona pysyttely voi olla stressaavaa ja viikonpäivät sulautuvat pikkuhiljaa yhteen. Töihin keskittyminen kotona voi olla hyvinkin haastavaa, etenkin vanhemmille, joiden lapset ovat poikkeustilan takia kotona.

 

Lapset vaativat huomiota, viihdykettä ja fyysistä aktiivisuutta. Lapselle voi siis olla vaikeaa hyväksyä, että “isä tekee nyt töitä” tai “äiti istuu palaverissa”. Tällaisissa tilanteissa on helppoa ohjata lapsen huomio muualle ojentamalla tälle iPad tai älypuhelin, työrauhan takaamiseksi. Työnteko voi taas jatkua. Arki on tällä hetkellä monissa perheissä juuri tällaista. Älylaitteiden käyttäminen viihdykkeenä voi joskus olla kätevää, mutta pidemmän päälle ruutuajan kasvulla voi olla ikäviä seurauksia.

Ruutuajan vaikutukset

Ruutuaika on yhteydessä paikallaan istumiseen, mikä puolestaan voi vaikuttaa erilaisten mielenterveysongelmien ja muun muassa ylipainon lisääntymiseen lapsilla ja nuorilla. Tutkimukset osoittavat, että paikallaan istuminen voi vaikuttaa heikentävästi myös oppimiskykyyn. Kouluttaja, kirjailija ja opettaja Martin Lossmanin mukaan tutkimusten perusteella lasten luovuus ja mielikuvitus on heikompaa kuin ennen. Tutkijat uskovat, että nykylapset pysyvät niin viihdytettyinä älylaitteiden ansiosta, että heillä on hyvin harvoin tylsää. Tämä johtaa siihen, ettei lapsilla ole aikaa haaveiluun ja mielikuvitukseen, kun tylsyys täytetään heti ruutuajalla. On siis hyvin tärkeää, että lapset ulkoilevat päivittäin, olipa kyse koronan aiheuttamasta pysähtyneisyydestä tai vain siitä, että vanhemmat haluaisivat hetken hiljaisuuden kotiinsa.

 

Olemme luoneet tuotteen, jonka uskomme soveltumaan näihin olosuhteisiin. Tuotteen joka omalta osaltaan auttaa lisäämään aktiivisuutta ja lasten itsenäisyyttä. Xplora kellopuhelin on luotu vastaamaan lasten tarpeita. Puhelin on lapsen ranteessa ja Xplora mobiilisovelluksen avulla vanhempana voit olla turvallisesti täydessä kontrollissa, vaikka et olisikaan fyysisesti läsnä. Xploran ansiosta lapsen jättäminen pihalle tai lähipuistoon leikkimään, voi tuntua hieman helpommalta.

Xplora sisältää muun muassa:

GPS

Pysy ajantasalla siitä, missä lapsesi liikkuu. Halutessasi voit määritellä laitteeseen myös turva-alueita. Saat ilmoituksen omaan puhelimeesi, jos lapsi saapuu tai poistuu alueelta.

Puhelut

Pitääkö sinun ottaa yhteys lapseesi? Ei huolta. Lapsi on vain yhden puhelun päässä. Voit valita, mitä yhteystietoja Xploraan lisätään ja ketkä kaikki voivat laitteeseen soittaa.

Askelmittari ja GoPlay

Askelten laskeminen ei koskaan ole ollut hauskempaa! Kun lapsi liikkuu, Xplora laskee otetut askeleet. Uuden GOPLAY alustan kautta nämä askeleet voi muuttaa Xplora kolikoiksi, joilla puolestaan voi lunastaa huikeita palkintoja. Loistava porkkana lasten aktiivisuuden lisäämiseksi. 

 

Toivomme, että tuotteellamme voimme osaltamme lisätä terveyttä ja hyvinvointia sekä lasten, että aikuisten keskuudessa. 

Jos sinulla on kysymyksiä, voit aina ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme yhteydenottolomakkeen kautta täältä.