Pitäisikö meidän harkita 16 vuoden ikärajaa?

Monet meistä tietävät sen tyhjän olon tunteen…

Puhelin on jäänyt sängylle peiton mutkaan. Tai vielä pahempaa, puhelin on hävinnyt tai unohtunut jonnekin kauas. Monella meistä on sen jälkeen tunne, että koko maailma karkaa kauemmas, ilman meitä.

Haluammeko, että lapsemme kokee samanlaisia tunteita varhaisessa iässä? Sen sijaan, antaisimme lapsillemme mahdollisuuden osallistua maailmaan mobiilinäytön ulkopuolella.

On tunnettu ilmiö, että älypuhelin on suurta riippuvuutta aiheuttava työkalu. Se on meidän tapa ja järjenmukaista, että tarkistamme pienen tietokoneemme lukemattomia kertoja päivässä. Jos meillä on luppoaikaa, istumme tai seisomme usein vierekkäin bussipysäkillä peukalot valmiina selaamiseen – kaikessa hiljaisuudessa.

Lapsemme omaavat hyvin samanlaisia tapoja. Norjan tiedotusvälineiden vuonna 2018 tehdyn lasten mediatottumuksia koskevan tutkimuksen mukaan 49% 9–18-vuotiaista nuorista oli käyttänyt kännykkää kaksi tuntia tai enemmän, edellisenä päivänä. Vuoden 2016 vastaava luku oli 35%. Mitä vanhempia lapset ovat, sitä suurempi on tuntien määrä. Samassa tutkimuksessa 9–18-vuotiaat lapset vastasivat, että 95%:lla heistä on oma älypuhelin.

Me XPLORA:ssa emme halua lopettaa teknologian kehitystä. Se on väistämätöntä, ja meidän kaikkien on opittava elämään teknologisessa ja digitaalisessa arkielämässä. Uskomme kuitenkin, että lasten teknologia on mukautettava lapsille ja otettava käyttöön vähitellen, jotta heille voidaan luoda teknologinen perusta ja teknologian ymmärtäminen.
Siksi haluamme tarjota tuotteen ilman riippuvuutta aiheuttavia sovelluksia, kuten Facebook, Instagram ja Snapchat, jotka tavallisesti ovat saatavilla yhdellä painalluksella. Haluamme, että lapset käyttävät teknologiaa, mutta se ei saa estää leikkimistä ja hauskanpitoa. Teemme tämän tarjoamalla tuotteen, joka on helposti kiinnitettävissä lapsen ranteeseen, ja samalla se edistää lasten ja vanhempien välistä turvallista, ja helppoa yhteyttä.

Näin ollen tuemme professori Einar Duenger Bøhnin lausuntoa NRK:n haastattelussa 6. joulukuuta. Hän haluaisi määrittää 16-vuoden ikärajan älypuhelimen käyttöön ja ostamiseen. Uskomme, että ikäraja auttaisi vanhempia ajattelemaan ja valitsemaan toisin. On olemassa tuotteita, jotka tarjoavat asteittaista siirtymistä teknologiaan, mutta eivät tule lapsille riippuvuutta aiheuttavaksi välineeksi.

Onko muitakin ihmisiä, jotka ovat samaa mieltä kanssamme?