Tutkimus: Joka neljäs suomalainen vanhempi katuu älypuhelimen ostamista lapselle

Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 25 % suomalaisista vanhemmista katuu älypuhelimen hankkimista lapselleen. Suomalaiset vanhemmat myös hankkivat puhelimen lapselleen muita pohjoismaisia vanhempia aikaisemmin.

Lapset leikivät leikkipuistossa kellopuhelin kädessä.

Xploran teettämä tutkimus, johon osallistui 2000 pohjoismaista vanhempaa, paljasti merkittäviä huolenaiheita liittyen lasten älypuhelinten käyttöön ja sen vaikutuksiin. Suomalaiset vanhemmat harkitsevat älypuhelimen hankintaa muita pohjoismaisia vanhempia aikaisemmin, keskimäärin lapsen tullessa seitsemän vuoden ikään. Kuitenkin hankinta osoittautuu usein virheeksi: tutkimuksen mukaan 20 % vanhemmista toivoi ostopäätöksen peruuttamista ja lykkäisi takautuvasti älypuhelimen hankintaa ainakin kymmenen vuoden ikään saakka. Lisäksi 25 % suomalaisista vanhemmista valitsisi mieluummin puhelimen, jossa ei ole lainkaan internet-yhteyttä tai pelejä.

Riippuvuus älypuhelimista huolestuttaa lasten vanhempia

Vanhempien keskuudessa yleisimmät huolenaiheet liittyvät älypuhelinten aiheuttamaan riippuvuuteen: peräti 71 % suomalaisista vanhemmista uskoo, että älypuhelimet altistavat lapsia riippuvuudelle, ja 55 % kokee, että ne heikentävät lasten luovuutta ja mielikuvitusta. Lisäksi älypuhelinten käyttöä pidetään haasteellisena lasten sosiaalisten taitojen ja arkipäivän kommunikaation kannalta.

Yli puolet vanhemmista pyrkii rajoittamaan älypuhelimien käyttöä

Lasten älypuhelimen ääressä viettämä aika arveluttaa silloinkin, kun puhelimesta on jo tullut osa arkea. Xploran tutkimus osoittaa, että monet suomalaiset vanhemmat toivovat vaihtoehtoisia ratkaisuja​​ älypuhelinkulttuurille. 54 % vanhemmista pyrkii myös rajoittamaan lapsensa älypuhelimen käyttöä.

Xplora tarjoaa ratkaisuksi turvallisia ja lapsille suunniteltuja kellopuhelimia, jotka mahdollistavat yhteydenpidon ilman internetin, pelien ja sosiaalisen median riskejä, ja jotka kannustavat lapsia liikuntaan ja luovuuteen.

Lapset pelaavat jalkapalloa kellopuhelin kädessä.

– Xplora on sitoutunut auttamaan perheitä löytämään tasapainon digitaalisen elämän ja fyysisen aktiivisuuden välillä, kertoo Xplora Mobile Oy:n toimitusjohtaja Timo Vaskio.  – Lapsi ei tarvitse 5G:tä vaan 5L:ää: liikuntaa, leikkiä, luovuutta, lukemista ja lepoa. 

Xploran kellopuhelimet tarjoavat turvallisen tavan pitää yhteyttä lapsiin ja edistävät samalla heidän hyvinvointiaan. 

Lähde: Xplora Brand Survey 2024

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Timo Vaskio

Toimitusjohtaja, Xplora Mobile Oy

timo.vaskio@xplora.com

040 517 0727

X6Play CES 2023
Xploran X6Play-kellopuhelin voitti vuoden 2023 CES Innovation Awards-palkinnon omassa kategoriassaan.