Käsi ylös, ketkä uskaltavat vaatia muutosta… ??

Vanhempien vastuu suojella teknologialta.

Nosta kätesi uskallukseksi olla ensimmäinen! Nosta kätesi niille, jotka vastustavat muutosta, sano ei ja kysy kysymyksiä. Nosta kätesi niille, jotka uskaltavat kritisoida muita luokassa olevia vanhempia. Nosta kätesi, jos uskallat vaatia muutosta…

Tarvitsemme sinua!

Kun nykyinen vanhempi sukupolvi kasvoi, matkapuhelin painoi useita kilogrammoja ja sitä piti kantaa paksulla hihnalla, joka meni olkapään yli. Se toimi aivan kuten tavallinen kotipuhelin, mutta sillä oli kallista soittaa. Oli harvoja, jotka omistivat yhden, ja ennen kuin silläkään alettiin soittamaan, vaadittiin hyvin erityinen tilanne. Näin ei enää ole. Kaikista 9–16-vuotiaista lapsista 97%:lla on oma matkapuhelin. Oma älypuhelin. Tiedätkö todella, mitä me teemme?

Sääntöjä ei ole. Ei viitekehyksiä. Meillä ei ole vertailukelpoisia tuotteita tai vastaavia tilanteita. Emme tiedä, miten se menee tai miten sitä käsitellään. Ja ehkä olemme naiiveja. Olemme painostuksen pelossa ja epävarmuudessa. Sanomme, että odotamme mieluummin älypuhelimen hankkimista, mutta taivumme kuitenkin. Otetaanko vanhempainvastuuta vakavasti, kun kahdeksanvuotias saa ensimmäisen älypuhelimensa syntymäpäivänään?

Älypuhelimet eivät ole lapsille
Älypuhelin on tietokone. Tietokone, joka tarjoaa täyden pääsyn kaikkialle internetiin. Porno, väkivalta, nettikiusaaminen, vapaa kommentointi. Se ei estä Pornhubiin pääsemistä. Eikä se estä sitäkään, että Temptation Islandit ja Love Islandit ovat nähtävillä netissä. Sisältö, joka ei missään tapauksessa sovi pienimmillemme, on saatavilla vain muutamalla napinpainalluksella, mutta vain 35% kaikista norjalaisista vanhemmista sanoo pelkäävänsä, että heidän lapsensa altistuvat juuri sille. 35%! Mitä loput 65% ajattelevat?

Ajattelemmeko, että lapsemme eivät ole kiinnostuneita? Että he eivät ainakaan löydä sitä, mikä on sopimatonta? Uskommeko todella, että uteliaisuus ei vie mennessään asioihin, jotka eivät kestä päivänvaloa.

Nosta kätesi pystyyn
Meidän on uskallettava kyseenalaistaa tämä. Meidän on otettava vastuu ja kysyttävä itseltämme ja ympärillämme olevilta, mitä teemme. Teknologia on jo täällä ja lapsemme kasvavat teknologisen vaikutuksen ja ymmärryksen kanssa, jota emme ole koskaan ennen nähneet. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki, mikä on saatavilla, on myös sopivaa. Tarvitsemme enemmän keskustelua lasten matkapuhelinten käytöstä. Meidän on nostettava tämä esityslistalle ja keskusteltava siitä. Meidän on ohjattava lapsiamme teknologiseen arkielämään turvallisesti.

Joku joutuu pian nostamaan kätensä ja sanomaan, että älypuhelinta ei ole tarkoitettu lapsille. Jonkun täytyy puhua ja sanoa, että peruskouluikäiset eivät tarvitse todella kehittynyttä älypuhelinta, joka maksaa useita satoja euroja. Jonkun täytyy laskea jalkansa pöydältä ja ottaa vastuu siitä, mitä me vanhemmat teemme. Me vanhemmat olemme vastuussa.

Annetaan lasten olla lapsia. Annetaan heidän viettää enemmän aikaa ulkona näyttöruutujen sijaan.