Kouluissa asetetaan kännykkäkieltoja – kellopuhelimet tuovat vastauksen ongelmaan

Koulut kamppailevat älypuhelinten kanssa. Lapsille suunniteltu Xplora-kellopuhelin tuo ratkaisun ongelmaan koulutilan-ominaisuuden avulla. 

IMG 9267 Edytuj
Ensimmäinen koulupäivä älykello ranteessa

 

“Lauttasaarelaiskoulussa on nyt kännykkäkielto”, uutisoi Helsingin Sanomat (27.11.). Koulun rehtorin mukaan lokakuusta asti voimassa ollut kännykkäkielto on johtanut parempaan keskittymiskykyyn tunneilla, ja uuden säännön positiiviset vaikutukset on huomattu koulussa niin opettajien kuin oppilaidenkin keskuudessa. Nykyään oppilaat pitävät älypuhelimensa tiukasti repussa opetuksen ajan. 

Opetusta haittaavat älypuhelimet ovat jatkuvasti yleistyvä ongelma kouluissa. Silti monet vanhemmat puntaroivat älypuhelimen hankkimista lapselle yhä varhaisemmassa vaiheessa. Tarve lapsen tavoittamiseen voi ajaa lopulliseen ostopäätökseen puhelimen hankkimisesta, vaikka todellisuudessa laitteen mukana tulee puhelu- ja viestitoimintojen lisäksi paljon muitakin, usein ei-toivottuja, ominaisuuksia. 

Untitled design

Viihdekeskus taskussa

Älypuhelimet ovat kehittyneet tehokkaiksi minitietokoneiksi, joiden parissa aika vierähtää nopeasti. Laitteet on suunniteltu viihdyttämään ja koukuttamaan: käyttäjien huomiosta kilpailevat useat sovelluksesta aina sosiaalisen median alustoista peleihin, uutismedioihin, suoratoistopalveluihin ja internettiin.  

Laaja tarjonta ja koukuttavat mahdollisuudet tuovat mukanaan myös varjopuolensa: älypuhelimen runsas käyttö heikentää tutkitusti keskittymiskykyä ja vähentää aktiivisuutta. Siinä missä aikuisilla käyttäjillä on yleensä parempi ymmärrys käytön seurauksista, lapset ovat haavoittuvaisemmassa asemassa. 

Ei siis ole yllätys, että älypuhelinten käytön haittavaikutukset näyttäytyvät erityisen selvästi lapsissa. Tutkimusten mukaan älypuhelinaddiktio vaikuttaa keskittymiskyvyn heikentymisen lisäksi negatiivisesti lapsen tunneälyn kehitykseen ja voi aiheuttaa ongelmakäyttäytymistä. Älylaitteiden hankkimista pohtiessa onkin hyvä ymmärtää, että laite, joka tuo iloa ja viihdettä aikuisten elämään ei välttämättä ole oikea valinta lapselle. 

Näiden tietojen valossa lauttasaareilaiskoulun ratkaisu on oikea: oppimiselle pyhitetyn koulutilan soisi olevan mahdollisimman vapaa häiriöistä. Älypuhelimien rinnalle on kuitenkin kehitetty muita vaihtoehtoja, jotka vastaavat paremmin lapsiperheiden tarpeisiin. 

 

Näyttökuva 2022 12 11 kello 19.52.57

Miksi lasten älykello on parempi ratkaisu?

Xploran kellopuhelimet on suunniteltu nimenomaan lapsille. Ne keskittyvät tuomaan lapsen elämään turvallisuutta, aktiivisuutta ja terveitä elämäntapoja, tarjoten samaan aikaan vanhemmille mahdollisuuden tavoittaa lapsi milloin vain. 

Xploran missio on tutustuttaa lapset teknologian maailmaan lempeän turvallisesti. Sen vuoksi siinä ei ole internetyhteyttä tai pääsyä sosiaaliseen mediaan. Kellopuhelimeen voi ottaa yhteyttä vain vanhempien ennaltahyväksymistä numeroista. Puhelimen ominaisuuksiin kuuluu laadukas GPS ja turva-aluetoiminto, jonka avulla pienenkin lapsen voi antaa ottaa esiaskelia kohti itsenäisyyttä. 

Ennenkaikkea Xplora on loistava valinta kouluun. Vanhemmat voivat asettaa kellopuhelimen koulupäivän ajaksi koulutilaan, jolloin se toimii kuin tavallinen rannekello. Koulutilassa puhelimeen voi ottaa yhteyttä vain huoltaja. Ranteessa kulkevaa kellopuhelinta ei tarvitse laittaa reppuun päivän ajaksi, eikä se vie huomiota pois opetuksesta.

Monet opettajat kokevat Xploran älypuhelinta huomattavasti paremmaksi vaihtoehdoksi, ja vaikka koulusta olisin kielletty älypuhelimet, kellopuhelimet on yleensä sallittu. Koulukohtaisia eroja kuitenkin on, joten asia kannattaa varmistaa ensiksi lapsen omasta koulusta. 

Näyttökuva 2022 12 11 kello 19.55.46