Paranna lapsen itsetuntoa ja itsevarmuutta – 15 vinkkiä

iloinen lapsi xplora ranteessaan
Lapsena saavutettu positiivinen minäkuva kantaa hedelmää pitkälle elämässä. Lapsen hyvä itsetunto ja itsevarmuus ovat tärkeitä saavuttaa askel askeleelta.

 

Lapsen itsetunto ja itsevarmuus kantavat hedelmää pitkälle elämään

 

Jokaisen vanhemman haave ja suuri tavoite on varmistaa, että lapsen olisi hyvä olla läpi elämän. Että juuri oman lapsen itsetunto ja itsevarmuus olisivat kohdillaan.

Valitettavasti todellisuus ei aina vastaa näitä haavekuvia. Hyvän ja onnellisen elämän kriteerit tuntuvat muuttuvan ja kasvavan. Meillä on oltava hyvä työ, paljon ystäviä, kiinnostavia harrastuksia, tasapainoinen mielenterveys jne. Sosiaalinen media vain lisäävää paineita, kun näemme muiden ”täydellisiä” elämäntyylejä ja vertaamme itseämme niihin. Xplora puhelimessa ei onneksi ole somea tai pääsyä nettiin, joten lapsen netin käyttöä on helppo valvoa. 

Nykymaailmaan syntyminen ja siinä kasvaminen ei tosiaan ole helppoa, mutta vanhempana voit parhaasi mukaan auttaa lasta navigoimaan elämässä ja löytämään oman positiivisen minäkuvan. Paras lahja mitä voit vanhempana lapselle antaa, on eväät hyvän itsetunnon saavuttamiseen. Alta löydät arvokkaita vinkkejä aiheeseen liittyen.

 

Näillä vinkeillä lapsen itsetunto ja itsevarmuus kohenevat

Älä vertaile lapsia

On tärkeää muistaa, että jokainen lapsi on yksilö ja kehittyy myös omaan tahtiin. Yritä olla vertailematta lasta sisaruksiin, ystäviesi lapsiin tai kehenkään muuhun. Jokainen lapsi on uniikki ja täydellinen sellaisena.

Rohkaise ottamaan riskejä

On tärkeää, että lapset uskovat itseensä ja omiin kykyihinsä. Selitä lapsillesi, että kaikki on mahdollista, jos on valmis tekemään töitä tavoitteidensa eteen.

Toisten ihailu ja kunnioitus on tärkeää, eikä kenenkään tulisi häpeillä jonkin asian haaveilua. Lapsi hyötyy tulevaisuudessa suuresti siitä, että hänellä on tavoitteita ja on valmis pykimään rohkeasti niitä kohti.

Älä välitä omia pelkojasi lapsiisi

Kuten sanottu, on tärkeää että lapsi tutkii itseään ja tulee näin omaksi yksilökseen. Älä siis yritä estää lasta menemästä omille tutkimusretkilleen, koska pelkäät. Xploran avulla voit rauhassa seurata kotoa käsin missä lapsi liikkuu ja lapsi itse on puhelun päässä sinusta, jos jotain odottamatonta tapahtuisi.

Älä säästele kiitoksia

Kehu lasta pienistäkin asioista, joita hän tekee hyvin sen sijaan, että korostaisit jatkuvasti puutteita. Muista arvostaa jokaista eteenpäin johtavaa kehitysaskelta. Liiallisuuksiin kehumisen kanssa ei kuitenkaan kannata mennä, sillä tällöin kehun arvo ja merkitys hälvenee. Tunnista asiat joilla on merkitystä.

Anna lapselle tilaa näyttää tunteita

Viha, pelko suru ja onnellisuus ovat kaikki yhtä normaaleja tunteita. Osoita lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja. Kannusta lastasi puhumaan tunteista: asetu hänen tasolleen ja kysy miksi hän on surullinen tai vihainen. Kun lapsi oppii sanallistamaan tunteensa, kommunikointi tulee helpottumaan myös tulevaisuudessa, kun tunteita herättävät aiheet muuttuvat vakavemmiksi.

Hyvän roolimallin tärkeys

Lapset ovat vanhempiensa peili. Jos olet itse ärtynyt ja stressaantunut, et voi olettaa lapsen olevan täydellisen iloinen, sitoutunut ja luova. Miten voimme odottaa lastemme muuttavan maailmaa, jos itse vain makaamme sohvalla nenä kiinni kännykässä.

Kannusta lasta yrittämään uudelleen

Yritä kannustaa lasta yrittämään uudelleen epäonnistumisen jälkeen. Harjoitus tekee mestarin. Lasta ei kuitenkaan tulisi pakottaa tekemään jotain, mitä tämä ei aidosti halua.

Kuuntele lastasi

Lapsille on tärkeää, että heillä on sellainen olo, että he tulevat kuulluksi ja heidän sanomillaan asioilla on merkitystä. Vaikka olisit kuinka väsynyt tai stressaantunut, muista kuunnella lasta ilman häiriötekijöitä. Nykymaailmassa lapset joutuvat valitettavan usein kilpailla huomiosta vanhempien älypuhelinten kanssa.

Älä liioittele lapsen ylistämistä

Jos kaikkea lapsen tekemää kehutaan tarkoittamatta sitä, kehun arvo vähenee. On tärkeää erottaa asiat, jotka ovat aidosti vaatineet ponnisteluja tai jotka ovat saavutuksina kehujen arvoisia.

Anna lapsen kohdata haasteita

Tehtäväsi vanhempana on tietenkin auttaa lasta kun hän apua tarvitsee, mutta sen sijaan että ratkaisisimme kaikki lasten ongelmat, on tärkeää antaa lasten itse etsiä ja löytää ratkaisuja. Teemme karhunpalveluksen, jos emme anna lapsille tilaa ongelmanratkaisukykyjen kehittämiselle. Lapsi osaa enemmän kuin kuvitteletkaan!

Kannusta lasta esittämään kysymyksiä

Lapset ovat luonnostaan hyvin uteliaita. On siis tärkeää olla lapsen tukena myös raskaaltakin tuntuvan kyselyiän läpi. Lue Kaksplus lehden vinkit kyselyiästä selviämiseen täältä. Yritä olla huokaamatta ennen vastauksen antamista, sillä myöhemminkin elämässä on tärkeää muistaa, että vastauksia on mahdotonta saada ilman kysymistä.

Vahvista omaa itsetuntoasi

Työskentele jatkuvasti oman itsetuntosi vahvistamiseksi! Se huokuu suoraan lapsiisi.

Kannusta fyysiseen aktiivisuuteen

Kaikki lapset eivät välttämättä ole kiinnostuneita urheilusta. On kuitenkin olemassa monia vaihtoehtoisia vapaa-ajan aktiviteetteja, joilla lapsen voi innostaa liikkumaan. Anna lapsen kokeilla erilaisia liikunnan muotoja ja löytää näin itselle miellyttävän tavan pysyä aktiivisena. Xplora puhelimissa on sisäänrakennettu askelmittari. Lapsen ottamat askeleet muutetaan Xploran aktiviteettialustalla kolikoiksi, joilla lapsi voi puolestaan lunastaa palkintoja. Lue lisää Aktiviteettialustasta täältä!

Älä kommentoi muiden ulkonäköä lapsen kuullen

Yritä välttää muiden, lapsen ja oman ulkonäkösi kommentoimista lapsen edessä. Pyri sen sijaan nostamaan esille mm. taitoja kuten ”olet hyvä ystävä” tai ”kylläpä osaat jo lukea sujuvasti”

Ole ylpeä lapsestasi

… ja muista näyttää se hänelle!

 

Isoveli ja pikkusisko käsikädessä. Lapsen itsetunto vaikuttaa koko elämään.

Tilaa oma Xplorasi täältä!