Näin puhut lapsellesi verkkoturvallisuudesta

Milloin teillä on viimeksi juteltu verkkoturvallisuudesta? Tietääkö lapsesi olla kertomatta koulunsa nimeä netissä? Mitä tarkoittaa nettietiketti? Nykyaikana lapset alkavat käyttää internetiä yhä nuorempina, eikä ihme: internetistä ja sosiaalisesta mediasta on tullut olennainen osa elämää, ja digitaitojen opettelu nuorena on tärkeä askel kohti itsenäisyyttä. Hyödyistään huolimatta internet ja sosiaalinen media muodostavat myös merkittäviä riskejä lasten yksityisyydelle ja turvallisuudelle. 

 

Monia vanhempia jännittää se, mitä kaikkea lapset voivat kohdata internetissä, ja hyvästä syystä. Netissä navigoiminen voi hämmentää aikuistakin, ja verkkokäyttäytymistä vasta opettelevalle lapselle online-maailma on täynnä sudenkuoppia. Keräsimme verkkoturvallisuuteen ja -yksityisyyteen liittyvistä teemoista listan, joka jokaisen vanhemman on hyvä käydä läpi lapsensa kanssa. Tässä meidän tärppimme hedelmälliseen verkkoturvallisuuskeskusteluun:

Aloita keskustelu ajoissa

Koskaan ei ole liian aikaista alkaa puhua lapselle verkkoturvallisuudesta. Oikea aika koittaa viimeistään silloin, kun lapsi alkaa käyttää digitaalisia laitteita tai saa pääsyn internetiin. Ota keskustelussa huomioon lapsen ikä ja käsityskyky, ja päivitä tietoa lapsen varttuessa.

Ole avoin ja älä tuomitse

 Pyri luomaan kodista turvallinen ympäristö, jossa lapsesi voivat avoimesti keskustella online-kokemuksistaan. Kannusta heitä kertomaan huolenaiheista, joita he ovat kohdanneet käyttäessään nettiä. Korosta, että oudolta tuntuvat kohtaamiset tuntemattomien kanssa eivät ole lapsen vika, ja sinulle on tärkeää kuulla, jos jokin asia on jäänyt vaivaamaan lapsesi mieltä. Pyri vastaamaan kysymyksiin rehellisesti, ja jos et tiedä jotain, lupaa ottaa asiasta selvää – olethan lapsen ensisijainen tuki myös tässä asiassa.

Korosta henkilötietojen merkitystä

Internetissä on helppo tutustua uusiin ihmisiin ja luoda jopa kaverisuhteita. Sen vuoksi on tärkeää selittää lapselle henkilötietojen käsite: tuntemattomalle henkilölle netissä ei kannata kertoa kaikkea itsestään, vaikka he vaikuttaisivatkin luotettavilta ja mukavilta. Korosta, että netissä ei saa koskaan jakaa henkilökohtaisia tietoja, kuten koko nimeä, osoitetta, puhelinnumeroa, koulun nimeä tai muita tunnistetietoja. 

Keskustele nettietiketistä ja käy läpi online-käytöstavat

 Opeta lapsellesi, mikä on sopivaa verkkokäyttäytymistä ja miten noudattaa digitaalista etikettiä. Korosta ystävällisyyden, kunnioituksen ja huomaavaisuuden tärkeyttä kommunikoinnissa muiden kanssa verkossa. Asiaa voi yrittää konkretisoida lapselle käymällä läpi verkkokiusaamisen seurauksia ja vaikutuksia. Lapselle kannattaa myös selittää, että netissä väärinymmärrykset ovat yleisiä ja riitely ei yleensä johda mihinkään. 

Kannusta kriittiseen ajatteluun

Aikuiset tietävät, että kaikki mitä netissä lukee ei ole totta, mutta lapselle asia ei välttämättä ole yhtä selvä. Opeta lastasi arvioimaan kriittisesti internetistä löytämäänsä tietoa. Korosta, että kaikki verkosta löytyvä informaatio ei ole luotettavaa, eikä sitä kannata sokeasti levittää eteenpäin. Kannusta kyseenalaistamiseen ja tietojen varmistamiseen luotettavista lähteistä – esimerkiksi sinulta!

Aseta selkeät rajat ja säännöt 

Määritä lapselle selkeät säännöt ja rajat internetin käytölle. Keskustele sopivasta käyttöajasta, sallituista verkkosivustoista ja sovelluksista sekä sosiaalisen median alustojen ikärajoitusten noudattamisen tärkeydestä. Varmista, että lapsesi ymmärtävät näiden sääntöjen rikkomisen seuraukset. 

Yksi tapa rajoittaa lapsen internetin käyttöä on hankkia ensipuhelimeksi älypuhelimen sijaan lapsille suunniteltu kellopuhelin. Xplora-älykelloissa ei ole pääsyä internetiin tai sosiaaliseen mediaan, eikä niihin voi ottaa yhteyttä kuin vanhempien etukäteen hyväksymistä numeroista. Näin lapsen ottamat kuvat eivät pääse vahingossakaan vuotamaan tuntemattomille. Tämän lisäksi turvallisuutta lisää tarkka GPS, jonka avulla huoltaja voi seurata lapsen sijaintia, sekä turva-alueet, jotka varmistavat, ettei lapsi eksy omille teilleen. Ranteessa kulkeva kello vapauttaa pienet kädet leikkimään ja luomaan, sekä palkitseva askelmittari kannustaa liikkumaan.

Lue lisää eri malleista tästä!

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Käykää läpi mahdolliset online-riskit

Kaikki ole aina sitä miltä näyttää, etenkään netissä. Kerro lapsillesi mahdollisista vaaroista, joita he voivat kohdata verkossa, kuten verkkokiusaamisesta, sopimattomasta sisällöstä, verkkohuijauksista ja heidän turvallisuuttaan uhkaavista aikuisista. Auta lasta ymmärtämään, kuinka hän voi tunnistaa ja välttää riskit, ja korosta, että hän voi aina puhua aikuisille oudoilta tuntuvista kohtaamisista.

Näytä esimerkkiä

Lapset oppivat tarkkailemalla aikuisia. Ole siis positiivinen roolimalli lapsillesi myös netin käytössä. Näytä lapselle esimerkkiä toimimalla netissä vastuullisesti, kunnioittamalla muiden yksityisyyttä ja olemalla tietoinen verkossa jakamastasi sisällöstä. Muista myös laskea puhelin tai läppäri alas aina silloin tällöin ja keskittyä hetkeen!

Pidä keskusteluyhteys avoimena

Kannusta lapsiasi lähestymään sinua aina, kun heillä on kysymyksiä tai huolenaiheita verkkokokemuksista. Päivitä omaa tietoasi ja ymmärrystäsi aiheesta äläkä pelkää käydä keskustelua uudestaan lasten kasvaessa ja kohdatessa uusia haasteita verkossa.

Kehota miettimään tarkkaan, mitä nettiin jakaa

Internetiin jaetut kuvat ja tiedot saattavat päättyä muidenkin kuin kavereiden ja tuttujen näytölle. Lapsen kanssa kannattaa puhua rehellisesti siitä, että periaatteessa kaikki, mitä nettiin jakaa, säilyy siellä pitkään. Paras tapa rajoittaa lapsen kuvia päätymästä vääriin yhteyksiin on hankkia hänelle esimerkiksi kellopuhelin, jolla ei ole pääsyä nettiin.

 

Noudattamalla näitä vinkkejä voit auttaa lastasi navigoimaan turvallisesti internetin maailmassa ja tekemään tietoisia päätöksiä omasta verkkokäyttäytymisestään. Muista, että avoin viestintä ja jatkuva vuoropuhelu ovat avainasemassa turvallisen lapsuuden rakentamisessa myös tällä rintamalla.