XPLORA:n viisi vinkkiä lasten ruutuajan hallintaan

Koska puhelinriippuvuuden ehkäisy on huomattavasti riippuvuudesta eroon pääsyä helpompaa.

Teknologian innovaatiot ovat muuttaneet mediaa ja sen roolia lasten ja vanhempien elämässä. Yhä useammat lapset käyttävät uusimpia digitaalitekniikoita päivittäin ja ovat intensiivisen markkinoinnin kohteena. Vanhempana voi olla jopa turhauttavaa seurata sivusta, kun uusia teknologian ja mobiilimaailman tuotteita tulee jatkuvasti lisää.

 

Yhä useammat vanhemmat ovat tietoisia vaaroista, jotka liittyvät lasten älypuhelinten käyttöön. Kaipaamme silti lisää keskustelua lasten matkapuhelimien käytöstä, jotta voimme oppia lisää ja auttaa lapsiamme tutustumaan mobiilimaailmaan turvallisesti. IRO Researchin kanssa tehdyn kyselytutkimuksen perusteella 68% vanhemmista on huolestuneita siitä, että lapsi törmää puhelimella vahingoittavaan sisältöön. Vanhemmista 30% ei myöskään tiedä, miten lasten älypuhelimen yksityisyysasetuksia muokataan. Neljäsosa ei usko, että he osaavat auttaa lastaan puhelimen ja digitaalisten sisältöjen turvalliseen käyttöön – heistä suuri osa haluaisi kuitenkin tämän taidon oppia.

 

Kehitys ja muutokset ovat väistämättömiä, mutta voimme vanhempina vaikuttaa silti siihen, miten lapsemme kohtaavat median digitaalisissa ympäristöissä. Olemme kasanneet viisi vinkkiä, joiden avulla voit auttaa lasta toimimaan kehittyvän teknologian keskellä.

IRO Research tutkimuksen tuloksia

XPLORA:n viisi vinkkiä lasten ruutuajan hallintaan

 

  1. Ole esimerkki

Jos olemme itse jatkuvasti nenä kiinni ruudussa, emme voi olettaa että lapsemme tekisivät toisin. Meidän täytyy olla tietoisia omista tavoistamme, sillä olemme jatkuvasti pienten katseiden arvioitavana. Kun olemme valmiita muuttamaan myös omia tapojamme, voimme vaatia sitä myös lapsiltamme.

 

  1. Seuraa ruutuaika

Älylaitteiden käytöltä on lähes mahdotonta välttyä kokonaan. Kouluissa teknologian hyödyntäminen on jo arkipäivää ja kotona mobiililaitteet voivat monissa tilanteissa olla hyödyksi. Ruutuaikaa on silti syytä seurata, jottei reaalimaailma jäisi virtuaalimaailman jalkoihin. Monissa älylaitteissa on onneksi toimintoja, joilla aktiivista ruutuaikaa voi seurata. WHO:n suositus 2-4 vuotiaiden ruutuajasta on 1–2 tuntia päivässä. THL:n suositus ruutuajan ylärajasta kouluikäisille on kaksi tuntia päivässä. Lisää suosituksista ja ruutuajan vaikutuksista voit lukea muun muassa täältä.

 

  1. Lisää liikuntaa ja aktiivisuutta arjessa

Fyysinen aktiivisuus on yksi terveellisen elämäntavan kulmakivistä. Fyysisesti aktiiviset lapset hyötyvät useista terveysvaikutuksista ja nuorena opitut tavat kantavat pitkälle elämään. Aloita sellaisesta toiminnasta, joka on lapselle ominaista, helppoa ja hauskaa. XPLORA #GOPLAY alusta on hyvä tapa saada lapset liikkumaan. GOPLAY käyttäjät ovat lähes 80% muita käyttäjiä aktiivisempia!

 

  1. Ota lapsesi mukaan ruutuaikaa koskevien sääntöjen laatimiseen

Jos huomaat, että lapsellasi on vaikeuksia näytön käytön säätelemisessä, luokaa yksityiskohtaisemmat ja tiukemmat säännöt. Jos lapsella puolestaan menee hyvin, ei tiukkojen sääntöjen laatiminen ole välttämätöntä. Toivomme että lapset oppisivat itse kontrolloimaan omaa ruutuaikaansa, joten heille on tarjottava mahdollisuus myös sen opetteluun. 

 

  1. Kannusta lapsia sosiaaliseen elämään

Keskustele lapsen kanssa ystävyyden tärkeydestä. Keskustele ystävyyden ja suosion eroista ja tee selväksi, että ystävyyden edut ovat vaivan arvoisia. Kyselytutkimukseen vastanneista vanhemmista 45% on sitä mieltä, että lapsi hyötyy ystävyyssuhteista silloinkin, kun ne tuntuvat epämiellyttäviltä. Todellisuus on lopulta paljon parempi kuin virtuaalimaailma.

 

Lapsi pyöräilee iloisena

IMG 4264 768x935 1

Tavoitteenamme on, että XPLORA voi auttaa sekä lapsia, että vanhempia rajoittamaan päivittäistä ruutuaikaa. Haluamme kannustaa lapsia olemaan yhä aktiivisempia ja itsenäisempiä. XPLORA 4&GO puhelinsovelluksen avulla näet tarkalleen kuinka monta askelta lapsesi ottaa päivittäin. Saatat jopa yllättyä! GPS-ominaisuuden avulla lapsi voi opetella itsenäistä liikkumista ulkona, sillä voit aina olla varma, että lapsi on turvassa. Kaikki XPLORA:n huikeat ominaisuudet yhdessä edistävät sekä fyysistä, että psyykkistä terveyttä. Lasten hyvinvointi on lopulta meille vanhemmille kaikkein tärkeintä.