4 syytä miksi sisaruksista on hyötyä

Sisarukset – sanoin kuvaamatonta riemua, ehdotonta rakkautta ja tulisia riitoja. Kun saman katon alta löytyy useampi leikki- tai kouluikäinen, meno ja meninki saattaa yltyä hetkessä päätä huimaavaksi. Kaipaatko apua kärjistyviin riitoihin arjessa? Lue vinkkejä esim MLL:sivuilta. Vaikka toisinaan täydellisen hiljainen koti jää pelkäksi haavekuvaksi, on hyvä muistaa, miksi sisaruksista on niin paljon hyötyä toisilleen.

 

 

4 syytä miksi sisaruksista on hyötyä

Seuraavan kerran kun meinaat repiä hiukset päästä loputtoman hulabaloon ja kaaoksen takia, ota pieni hetki muistellaksesi kaikkia niitä syitä, miksi sisaruksista on hyötyä toisilleen.

 

1. Sosiaaliset taidot kuntoon

Sisarussuhteet auttavat sosiaalisten taitojen, kuten jakamisen, neuvottelun, riitelyn, anteeksi antamisen ja muiden huomioon ottamisen harjoittelussa jo pienestä pitäen. Sosiologi Douglas Downey (Ohio State University) johtamassa tutkimuksessa opettajia pyydettiin arvioimaan 20 000 lapsen sosiaalisia taitoja. Tulos osoitti, että sisarusten olemassaololla oli selvä positiivinen vaikutus. Vaikka lapsella ei olisi sisaruksia, näitä taitoja pääsee harjoittelemaan myös varhaiskasvatuksessa ja pihaleikeissä.

 

2. Leikkikaveri aina paikalla

Sisarukset viihdyttävät toisiaan ja leikkivät yhdessä. Vanhempien ei siis tarvitse aina istua peppu puutuneena olohuoneen lattialla rakentamassa lego torneja, vaan aikaa jää myös kaikelle muulle. Mitä suuremmaksi ikäero sisarusten välillä kasvaa, sen enemmän vanhemmasta sisaruksesta on hyötyä myös leikkiä vastuullisimmilla tavoilla. Kukapa ei haluaisi satunnaisia apukäsiä arkeen.

 

3. Empatiaa esimerkin kautta

Sisarusten erilaiset tempperamentin ja persoonallisuuden piirteet tukevat toisiaan. Toronton ja Calgaryn yliopistoissa on tutkittu, että esimerkiksi empatian taidot voivat siirtyä ajan kanssa yhdeltä sisarukselta toiselle. Empatiakykyjen kehittyminen varhain lapsuudessa antavat eväät pitkälle elämään. 

 

4. Yksi elämämme pisimmistä ihmissuhteista.

Sisarusten suhteet saattavat aikuisiällä kokea koviakin, mutta on hyvin mahdollista, että sisaruksista tulee mutkienkin kautta lopulta elinikäisiä ystäviä. Miten oma suhteesi sisaruksiisi on muuttunut lapsuuden ja teini-iän jälkeen?

 

SIsarukset leikkivät ulkona lasten kellopuhelin kädessä.
Lasten kellopuhelin pysyy leikeissä aina mukana. Ulkoilu on entistä turvallisempaa ja stressittömämpää, kun Xplora on menossa mukana.