Kun on hätä suuri – näin soitat Xploralla hätänumeroon

Mitä pitää tehdä, kun on hätä suuri? Hätänumeroon soittamista ei kukaan toivo kohdalleen. Kuitenkin tärkeällä puhelinsoitolla voidaan pelastaa jopa ihmishenkiä. Kertaa tästä miten Xploralla soitetaan hätänumeroon.

Hätänumeroon soittaminen Xplora-kellopuhelimesta onnistuu asettamalla kellopuhelimen yhteystietoihin hätäkeskuslaitoksen kansainvälinen puhelinnumero.

Kansainvälinen hätäkeskuslaitoksen puhelinnumero on  +358 9 2297 0908.

Huomioithan, että myös ulkomailla oleskellessa kansainvälinen numero yhdistyy Suomen hätäkeskukseen, josta puhelu voidaan ohjata oikeaan paikkaan tai auttaa lasta saamaan apua myös ulkomailla.

Muista kertoa lapselle, millä nimellä hätänumerokontakti Xplorasta löytyy. Samalla on hyvä kerrata hätänumeroetiketti: 112:n soittaessa pitää kertoa oma nimi, osoite ja mitä on tapahtunut. Puhelua ei kannata jännittää, sillä virkailija osaa kysyä kaikki tarvittavat lisäkysymykset ja lähettää tarpeen mukaan paikalle apua. Opetelkaa lapsen kanssa kotiosoite niin, että sen kertominen luonnistuu vaikka unissaan.

Lapselle kannattaa muistuttaa, että numeroon tulee ottaa yhteyttä vain aidossa hädässä, ja pilapuheluista voi tulla rangaistus. Asiaa voi perustella esimerkiksi kertomalla, että pilapuhelu vie hätänumerovirkailijan huomion joltakulta, jolla on oikeasti hätä.

 

 

Mitä eroa on hätänumerolla ja SOS-toiminnolla?

Kaikista Xplorista löytyy myös SOS-toiminto, jonka ero hätänumeroon on hyvä opettaa lapselle. SOS-toiminnon avulla lapsi voi ottaa yhteyttä suoraan huoltajaan missä tilanteessa vain painamalla pitkään kellopuhelimesta löytyvää nappia. Vaikka painikkeen nimi on SOS, sillä ei voi ottaa yhteyttä hätänumeroon. Tämän vuoksi hätänumerokontakti tulee muistaa luoda erikseen.

Kiinnostaako Xplora? Lue lisää turvallisesta ensipuhelimesta tästä.