Kun on hätä suuri – näin soitat Xploralla hätänumeroon

Mitä pitää tehdä, kun on hätä suuri? Hätänumeroon soittamista ei kukaan toivo kohdalleen. Kuitenkin tärkeällä puhelinsoitolla voidaan pelastaa jopa ihmishenkiä. Kertaa tästä miten Xploralla soitetaan hätänumeroon.

Xploralla voi soittaa hätänumeroon kuten millä tahansa matkapuhelimella. Koska Xploralla voi turvallisuussyitä kuitenkin soittaa vain valmiiseen ja huoltajan ennaltahyväksymään kontaktiin, hätänumerosta tulee ensin luoda oma yhteystieto huoltajan sovellukseen.

Tallenna siis hätänumerokontakti lapsen Xploraan seuraavasti:

• Avaa huoltajan sovellus.
• Luo yhteystieto. Anna sen nimeksi esimerkiksi “Hätänumero” tai “112”
• Sovellus kysyy aina maakoodia: aseta normaalisti Suomen maakoodi. Lisää itse puhelinnumeron eteen suuntanumero. Esimerkiksi: 09112.

Muista kertoa lapselle, millä nimellä hätänumerokontakti Xplorasta löytyy. Samalla on hyvä kerrata hätänumeroetiketti: 112:n soittaessa pitää kertoa oma nimi, osoite ja mitä on tapahtunut. Puhelua ei kannata jännittää, sillä virkailija osaa kysyä kaikki tarvittavat lisäkysymykset ja lähettää tarpeen mukaan paikalle apua. Opetelkaa lapsen kanssa kotiosoite niin, että sen kertominen luonnistuu vaikka unissaan.

Lapselle kannattaa muistuttaa, että numeroon tulee ottaa yhteyttä vain aidossa hädässä, ja pilapuheluista voi tulla rangaistus. Asiaa voi perustella esimerkiksi kertomalla, että pilapuhelu vie hätänumerovirkailijan huomion joltakulta, jolla on oikeasti hätä.

 

 

Mitä eroa on hätänumerolla ja SOS-toiminnolla?

Kaikista Xplorista löytyy myös SOS-toiminto, jonka ero hätänumeroon on hyvä opettaa lapselle. SOS-toiminnon avulla lapsi voi ottaa yhteyttä suoraan huoltajaan missä tilanteessa vain painamalla pitkään kellopuhelimesta löytyvää nappia. Vaikka painikkeen nimi on SOS, sillä ei voi ottaa yhteyttä hätänumeroon. Tämän vuoksi hätänumerokontakti tulee muistaa luoda erikseen.

 

Kiinnostaako Xplora? Lue lisää turvallisesta ensipuhelimesta: