Vanhemman opas TikTokiin – näin suojelet lastasi somessa

Nykyajan digitaalisessa maailmassa sosiaalisen median alustat kuten TikTok ovat tulleet olennaiseksi osaksi lasten elämää. Vanhempien on tärkeää ymmärtää, mistä alustoisssa on kyse, ja minkälaisin eväin somen maailmaan astuva lapsi kannattaa varustaa. TikTok-oppaamme aloittaa blogisarjan, jossa kertaamme suosituimpien somealustojen perusominaisuudet, vaarat ja mahdollisuudet. Jos haluat saada uutisemme suoraan sähköpostiisi, muista tilata uutiskirjeemme! 

Lapset kuvaavat TikTok-videota.

Lyhyiden videoiden ja nopeasti kasvavan käyttäjäkunnan ansiosta TikTok on vanginnut miljoonien käyttäjien huomion lapsista aikuisiin. Mutta onko Tiktok sopiva paikka lapsille? Mitä vanhemman tulisi tietää tämän hetken suosituimmasta sosiaalisen median alustasta?

Aloitetaanpa perusteista.

 • TikTok on sosiaalisen median alusta, joka mahdollistaa käyttäjien lyhyiden videoiden luomisen, jakamisen ja löytämisen. Videot vaihtelevat pituudeltaan muutamasta sekunnista usean minuutin mittaisiin,  ja kattavat laajan valikoiman sisältöä, mukaan lukien huulisynkkaus- ja tanssivideoita, komediasketsejä, uutis- ja opetusmateriaaleja ja paljon muuta. 
 • TikTokin käyttöikäraja on 13. TikTok valvoo käyttäjien ikää ja estää tilit, joiden käyttäjien uskoo olevan alle suositusikärajan. 
 • TikTokiin kirjaudutaan sähköpostilla, puhelinnumerolla, tai kolmannen osapuolen, kuten Facebook- tai Instagram-tilin tiedoilla. Tilin luomisen jälkeen algoritmi oppii näyttämään käyttäjälle nopeasti tämän kiinnostuksen mukaisia videoita, ja selaaminen voi alkaa. 

Suomi SoMe blog visuals

Miksi TikTok on kasvanut niin suosituksi?

Koukuttavan videoformaattinsa, kiinnostavien ja nopeasti vaihtuvien trendien ja laajan sisältötarjonnan vuoksi TikTok on on noussut nopeasti maailman nopeiten kasvavaksi somealustaksi. TikTokin algoritmi on tarkempi kuin monien kilpailevien alustojen: se määrittelee käyttäjän kiinnostuksen kohteet nopeasti esimerkiksi jo sen perusteella, kuinka pitkään videota katsotaan. 

TikTok tavoite on, että käyttäjä viettää siellä mahdollisimman paljon aikaa. Tästä syystä sovelluksen hakutoimintoja on kehitetty paremmaksi, jotta se voisi kilpailla hakukoneiden kanssa. 

Sudenkuopat

 • Yksityisyys. Monet yksilöt ja organisaatiot, mukaan lukien Yhdysvaltain hallitus, ovat ilmaisseet huolensa TikTokin emoyhtiön ByteDancen toiminnasta. Bytedance sijaitsee Kiinassa, ja sen on epäilty mahdollistavan vakoilun muissa maissa. TikTokia koskevat tutkimukset osoittavat, että sen tietosuojakäytännöt ja tietojen keräämistä koskevat käytännöt eivät ole merkittävästi huonompia kuin muilla sosiaalisen median alustoilla, mikä viittaa siihen, että huoli vakoilusta saattaa olla liioiteltua. On kuitenkin huomattava, että yritys harjoittaa valvontaa sovelluksen käyttäjiin Kiinassa.
 •  Aikuisten sisältö. TikTok, kuten monet muutkin sosiaalisen median alustat, voi altistaa lapsia sisällölle, joka ei välttämättä ole sopivaa nuorille. Vaikka pyrkimyksenä on suodattaa pois selkeästi sopimaton materiaali, joitakin epäsopivia sisältöjä voi silti päästä läpi. Esimerkiksi lapset saattavat törmätä videoihin, joissa käytetään karkeaa kieltä, esitetään vihjailevaa tai seksualisoitua kuvamateriaalia, väkivaltaa, huumeiden tai alkoholin käyttöä sekä keskusteluja aikuisille tarkoitetuista aiheista, kuten ihmissuhteista, mielenterveydestä tai politiikasta. Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan alettua vuonna 2022 TikTokiin vuosi paljon väitettyä materiaalia raaoistakin sotatoimista. 
 • Liiankin tarkka algoritmi. TikTokin algoritmin on havaittu tunnistavan hyvin nopeasti käyttäjän mahdolliset mielenterveysongelmat. Tämä johtaa siihen, että esimerkiksi masentunut henkilö voi alkaa saada enenevissä määrin masennukseen liittyvää sisältöä, jonka tasosta ei ole takuita.
 • Valeuutisten leviäminen. Jopa 49 % 13-18-vuotiaista nuorista pitää TikTokia pääasiallisena uutislähteenään. Tämä mahdollistaa valeuutisten, propagandan ja misinformaation noopean leviämisen. Tekoälyn vahvistuessa uutisiin on helppo generoida hyvin aidon näköisiä kuvia ja videoita, jotka tekevät todenperäisyyden vahvistamisesta entistä hankalampaa. 
 • Nettivaanijat. Kuten kaikilla somealustoilla, myös TikTokissa lapset voivat joutua tekemisiin vieraiden, vaarallisten aikuisten ja huijausten kanssa.
 • Kiusaaminen. TikTokissa tapahtuu kiusaamista ja häirintää etenkin kommenttikentissä. 

Suomi SoMe blog visuals

Lähde: Uutismedian liiton tutkimus.

Toimi näin, jos lapsesi on TikTokissa

 • Yksityisyysasetukset: TikTok tarjoaa erilaisia yksityisyysasetuksia, jotka mahdollistavat käyttäjien hallita, kuka voi nähdä heidän videoitaan, kommentoida heidän julkaisujaan ja vuorovaikuttaa heidän kanssaan alustalla. Kannusta lastasi asettamaan tili yksityiseksi rajoittaakseen vuorovaikutusta vieraiden kanssa.
 • Sisältösuodattimet: TikTok tarjoaa sisältösuodattimia, jotka mahdollistavat käyttäjien rajoittaa näkemänsä sisällön tyyppiä. Vanhemmat voivat auttaa lastaan ottamaan nämä suodattimet käyttöön estääkseen epäasianmukaisen sisällön.
 • Ruutuaikojen hallinta: TikTok tarjoaa työkaluja ruutuajan hallintaan, joiden avulla käyttäjät voivat asettaa rajoituksia päivittäiselle alustan käytölleen. Kannusta lastasi käyttämään näitä työkaluja saavuttaakseen terveen tasapainon online- ja offline-aktiviteettien välillä.
 • Ilmoittaminen ja estäminen: Opeta lapsellesi, kuinka estää käyttäjiä, jotka käyttäytyvät häiritsevästi tai asiattomasti tai rikkovat TikTokin yhteisösääntöjä. Tämä antaa heille mahdollisuuden ottaa kontrolli online-kokemuksestaan ja varmistaa turvallisemman ympäristön kaikille käyttäjille.

Avaa nämä keskustelut lapsesi kanssa

Avoin ja rehellinen kommunikaatio on avain TikTokin käytön navigoimiseen vanhempana. Tässä muutamia tärkeitä aiheita keskustella lapsesi kanssa.

Suomi SoMe blog visuals 1

 • Verkkoturvallisuus: Korosta verkkoturvallisuuden tärkeyttä. Netissä ei saa koskaan jakaa henkilötietoja, vuorovaikutusta vieraiden kanssa kannattaa välttää. Riskialtis käytös kannattaa jättää omaan arvoonsa. 
 • Digitaalinen kansalaisuus: Opeta lapsellesi digitaalisen kansalaisuuden käsite. Muita ihmisiä tulee kohdella kunnioituksella, ystävyydellä ja empaattisuudella myös verkossa. 
 • Kriittinen ajattelu: Kannusta lastasi ajattelemaan kriittisesti TikTokissa kuluttamaansa sisältöä ja kyseenalaistamaan tietojen tarkkuutta ja pätevyyttä.
 • Terveet ruutuaikatottumukset: Keskustele tärkeydestä asettaa rajoja ruutuajalle ja harjoittaa tasapainoista elämäntapaa, joka sisältää offline-aktiviteetteja ja sosiaalista kanssakäymistä.

 

Avoin keskustelu: Kaikkein tärkeintä on tehdä lapselle selväksi, että hän voi aina tulla juttelemaan sinulle asioista, joita on nähnyt somessa, ja jotka ovat ehkä jääneet vaivaamaan. 

Suomi SoMe blog visuals 2

Xplora tarjoaa helpotusta lapsiperheille

Rajoituksista huolimatta TikTokiin päätyy myös alle 13-vuotiaita lapsia. Vanhemmille, jotka haluavat varmistaa lapsensa online-turvallisuuden ja valvoa tarkemmin ruutuajan käyttöä, vastaus voi löytä Xplora-kellopuhelimesta. 

Xplora on lasten tarpeisiin suunniteltu turvallinen ensipuhelin, jossa ei ole pääsyä internetiin tai sovelluksiin. Siihen saa yhteyttä vain huoltajan ennalta hyväksymistä numeroista. 

Tutustu lisää eri Xplora-malleihin tästä!

XPLORA S5 3657 02